Connect with us

Kiss of the Wine & Rose-ul de Jidvei @ The Harbour

Life Things

Kiss of the Wine & Rose-ul de Jidvei @ The Harbour

Cat de mult ar trebui sa apreciem vinul? This is the question :). Vinul are si el personalitatea lui, am aflat pe 20 noiembrie mai multe detalii decat mi-as fi imaginat.la The Harbour

La initiativa lui Doru Panaitescu, am semnat condica la „Seara mediteraneeana stropita cu Jidvei” unde Bogdan Dumitrescu – Somelier Jidvei ne-a „impus” ritmul degustarii a doua game de vin: Owner’s Choice (Ana – Muscat Ottonel, Maria – Feteasca Alba) si Mysterium.
Stim cu totii ca vinul da savoare mancarii, Bogdan intareste ideea: „Rolul somelierilor este sa-ti recomande vinul potrivit <<< Spune-mi ce vrei sa mananci ca sa-ti spun ce vin sa bei >>>”.

Si cum recunosteam mai devreme lipsa de cunostinte in domeniu, cu aceasta ocazie mi-am facut un mini „glosar” pe care vi-l share-uiesc aci:
sampania se produce doar in Franta, din 3 soiuri de struguri: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay.
Cu cat bulele (perlajul) care se ridica de la baza paharului sunt mai mici si mai numeroase cu atat creste calitatea produsului;
– sarmulita care tine dopul unei sticle de sampanie originala este rotita de 6 ori, pe asta sigur n-o stiati :-p;
vinul spumant are concentratia de CO2 naturala, obtinuta prin fermentarea mustului de strugure, ceea nu este valabil in cazul vinului spumos;Rose-ul de Jidvei
vinurile fine sunt imbuteliate in sticle cu dop de pluta, cele medii cu dopuri de conglomerat si celelalte vinuri in sticle cu dop de silicon;
– tirbusonul are exact 5 spire, numarul optim pt strapungerea oricarui tip de dop;
vinul sec contine 0-4 grame de zahar la litru, cel demisec 4-12 g, demidulce intre 12 si 50 de grame iar vinul dulce contine peste 50 g pe litru.
Voi stiati toate astea? :-p

Mysterium Rose Jidvei este primul Rose din Podisul Transilvaniei. Un cupaj, unic in lume, intre Syrah si Cabernet Sauvignon, care a obtinut medalia de argint la concursul „Le Mondial du Rose” – un adevarat campionat mondial al acestui tip de vin.

Am mai aflat despre Jidvei:
Cu o podgorie de peste 2000 hectare, investitii majore in plantatii si in modernizarea cramei, a tehnologiilor de fabricare, conservare si pastrare a vinului, Jidvei este cel mai mare producator de vinuri albe seci si demiseci din segmentul premium din Romania.

sursa foto „Mysterium Rose Jidvei”: Jidvei Facebook

Fac doar ce-mi place: Online, sport, travel, oarece bucatareala, studiez oamenii, exagerez cu sinceritatea si, in ultima vreme, transformare / dezvoltare personala.

2 Comments

2 Comments

 1. Beatrice

  20/01/2013 at 20:36

  ce ti-ai facut lectiile despre vinuri ……brava

  • Edi

   20/01/2013 at 20:45

   invatam in fiecare zi, mai ales despre ce ne place 🙂

Poți comenta, azi e free, pe bune :)

Optimizeaza-ti textul

Zoom in Regular Zoom out

Recomand cu placere

Aboneaza-te!

Cele mai citite

Proiecte in lucru

To Top
%d blogeri au apreciat: